Over Allerheiligen

Allerheiligen staat voor de deur.  Het moment dat we stilstaan bij mensen die we verloren hebben, die er niet meer zijn.  Het definitieve afscheid van een dierbaar iemand valt ons meestal zwaar.  Zowel voor volwassenen als voor kinderen.  Vaak weten we niet goed hoe hiermee om te gaan. Dood en rouw zijn begrippen waar we ongemakkelijk van worden. We worstelen vaak met de gevoelens die hierbij komen kijken.  Zeker naar kinderen toe.  Kinderen zitten dikwijls met vragen.  Hoe ga je hier het best mee om? 

ouder

Gewoon praten over dood en afscheid is vaak niet concreet genoeg voor kinderen.  Zeker niet voor kinderen met ASS.  Gevoelens visueel maken en benoemen helpt meestal beter. De website van VZW Rouwkost kan hier zeker bij helpen! www.rouwkost.be is een website om je te helpen omgaan met rouw.  Ze trachten informatie te geven over hoe om te gaan met het verdriet, welke tools kunnen helpen en welke hulp er bestaat in Vlaanderen.  Hier vind je ook ervaringen van anderen, wat je kan doen als ouder, enz.  Kinderen vanaf 12 jaar kunnen hier al gebruik van maken.

Voor kleinere kinderen is er www.eerstetroost.be. Op deze website kan je als ouder of als begeleider een fijne tool aanvragen om kinderen actief te helpen in hun verwerkingsproces. Het is immers erg belangrijk om de waarheid te vertellen aan kinderen.  Hou rekening met het niveau van het kind en wees eerlijk.  Dood hoort immers bij het leven.  De tool waar ik even wat dieper op wil ingaan, is het pakket eerste troost.  Dit kan je via de site bestellen. 

pakket

Het pakket omvat:

  • Rouwbandje
  • Zorgenpopje
  • Boekje voor grote en kleine verdrietjes
  • Emotiemeter met knijpertjes
  • Speelgoed gsm
  • Vilten stickers
  • Informatiebrochure voor ouders
  • Schatkistje in karton
  • Kleurpotloodjes

Op die manier kan je praktisch aan de slag samen met je kind. Ze kunnen hun gevoelens en verdriet visueel maken en op die manier er ook makkelijker over praten.  Een heel handige werkvorm dus!

boek

Er bestaat ook veel literatuur over dit onderwerp.  De boeken van Manu Keirse kunnen een inspiratiebron zijn.  Prof. dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en de autoriteit in België en Nederland als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat. Hij heeft al tal van boeken hierover geschreven.  Een voorbeeld hiervan is het boek ‘Kinderen helpen bij verdriet’.

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
Donkisjot 2024

Theatervoorstelling Donkisjot - The A(ss)-Team

Lees meer