Op vakantie met ASS

Deze maand laten we opnieuw een ouder aan het woord. Marijke vertelt haar ervaringen over op vakantie gaan met een kind met ASS.   

Marijke

Je zou het niet denken als je naar buiten kijkt, maar de grote vakantie staat voor de deur. 

Voor velen een tijd waar lang naar uitgekeken wordt of afgeteld wordt tot de dag van vertrek naar de vakantiebestemming van het jaar. 

Bij ons thuis is dit net iets anders. Voor een kind met ASS betekent de vakantieperiode iets helemaal anders, namelijk: 

- Het verdwijnen van de dagdagelijkse routine

- nieuwe omgevingen met veel prikkels

- wennen aan andere personen

- gebrek aan structuur

Wat voor anderen dus een periode van ontspanning, avontuur en onverwachte gebeurtenissen betekent, brengt voor een kind met ASS onrust en stress. Het voorspelbare leventje neemt in één keer een heel andere wending vol onverwachte gebeurtenissen. 

Ook een ouder van een kind met ASS leeft anders naar de grote vakantie toe. Net zoals voor alle ouders begint het puzzelwerk: 

- Hoeveel dagen opvang kan ik voorzien? 

- Hoe gaan we de dagen zonder opvang invullen? 

Het blijft echter niet bij puzzelen, het is eveneens één grote balanceeroefening. Zeker als je twee kinderen hebt, eentje met ASS en een ander zonder ASS. Je wilt namelijk beiden een onvergetelijke vakantie bezorgen. Niet evident als de ene graag nieuwe dingen wil doen en op ontdekkingsreis wil gaan, terwijl de andere juist nood heeft aan voldoende rustmomenten, structuur en een bekende niet te drukke omgeving. 

We kiezen daarom voorlopig voor een vakantie niet te ver van huis. Bij voorkeur in een vakantiepark. De vakantiehuisjes zijn meestal niet zo verschillend van park tot park en brengen toch enigszins een beetje herkenning met zich mee. Verder is er in dergelijke parken meestal een divers aanbod aan activiteiten terwijl je tegelijkertijd de nodige rust kan inbouwen aangezien je niet gebonden bent aan het tijdsschema van hotel of all-inn formule. Koken doen we zelf in ons eigen vakantiehuisje, op ons eigen tempo en zonder de angst van onbekend eten. 

Een vliegvakantie, dat hebben we nog niet aangedurfd. Hoewel onze oudste dochter dit zeker op haar bucketlijst heeft staan. Ook hier hebben we reeds over nagedacht en een oplossing voor gevonden. Elk jaar gaat één van ons twee iets avontuurlijk ondernemen met de dochter zoals bvb. een weekendje naar Frankrijk. Op deze wijze heeft zij ook de welverdiende quality-time met ons, ontdekt ze nieuwe landen terwijl onze zoon met ASS thuis geniet van een rustmoment met de andere ouder. 

Dus ja onze vakantiebeleving ziet er lichtjes anders uit, maar we genieten op onze manier. 

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
zomerplanning

Planning zomermaanden juli & augustus 2024

Lees meer