Huisdieren in ons gezin

Deze maand vertel ik graag over onze dieren en wat de voor- en nadelen volgens ons zijn. Ben je aan het twijfelen over het aanschaffen van dieren, dan kan dit misschien helpen. Want je moet toch altijd goed nadenken bij het aankopen of overnemen van dieren. Bezint eer ge begint!

Annick

Zowel mijn man als ik zijn opgegroeid tussen honden. Bij mijn man hadden ze ook nog duiven. Bij mijn thuis was er wel altijd een dier in nood: een verloren gelopen hond, een gevallen vogeltje uit een nest, ik wilde ze allemaal redden.          

Toen we gingen samenwonen, waren er ook altijd dieren in huis. En zo kwamen ook Victor en daarna Lucas in de dierenwereld terecht. Victor is gek van dieren. Hoe meer hoe liever. Lucas is wat meer op zijn hoede. Ze zijn minder fan van de fladderende kippen, eenden en onze valkparkiet. Als de kuikens en jonge eendjes klein en schattig zijn wel, dan mogen ze op schoot en kunnen de jongens het precies beter inschatten. Ja, we hebben best veel dieren gehad en nu nog steeds.

Hadden we: konijnen, katten, vogeltjes en vissen

Hebben we: eenden, kippen, schildpad en een valkparkiet

Tuurlijk moeten alle dieren naar de dierenarts voor spuitjes en kost het materiaal en voeding voor de dieren ook geld. Niet alle huisdieren kunnen mee op vakantie, daar moet steeds een oplossing voor gevonden worden.

 

Pluto

Wat weten we over de dieren die wij hadden en hebben: (zo zien mijn kinderen het)

  • Katten:

Onze katten kunnen we enkel buiten houden omdat het gevonden wilde katten zijn en die zitten niet graag binnen. En onze hond Pluto vindt het maar niets want honden en katten gaan niet altijd goed samen. Maar ook het nat eten stinkt, de kattenbak ruikt (of je moet kattenbakvulling met een geurtje kopen) en je moet oppassen met open zandbakken want katten durven dit als kattenbak gebruiken met alle gevolgen van dien.  Katten ruien en de haren hangen op je kleren, katten blijven soms te lang weg en dan zijn de kinderen ongerust. Is de kat ergens opgesloten of gewond geraakt door het verkeer of een vechtpartij met andere katten.

Ze zijn best aanhankelijk maar kunnen scherp uit de hoek komen. Katten kunnen krabben of bijten omdat ze boos zijn of gewoon om te spelen. Sommige katten worden niet graag gepakt. Emoties zijn moeilijk af te lezen.

Maar de haren zijn zo zacht en ze kunnen hele leuke geluidjes maken als ze spinnen. En ze brengen graag cadeautjes mee: muisjes of musjes die een leuk leven hadden. ?

  • Honden:

Onze eerste hond Bess was een Beagle, ze ruide veel en dat bleef hangen op de kleren en op de zetels. Onze huidige hond Pluto is een Cairn Terriër, ruit bijna niet en wordt geplukt om de 3 à 4 maanden (daarom hebben we voor dit ras gekozen).  Bij regen ruiken honden, in de zomer kunnen er zweetpootjes zijn.

Ze kunnen zeer aanhankelijk zijn. En ze zijn altijd in de buurt, zeker als de kinderen verdrietig zijn of gestraft worden (de hond voelt dat precies aan). Met onze honden kan je altijd veel spelen en ze kunnen veel verdragen.

Een hond heeft nood aan veel beweging dus je moet wandelen of een grote tuin hebben. De koeken en nat eten van de hond stinken en daarom geven we nu droog eten. Ze doen graag trucjes. Je kan ze veel leren. De restjes die de kinderen overlaten eet Pluto graag op. Het hondenspeelgoed kan nat aanvoelen door kwijl van de hond en ze kunnen hard blaffen.

Ze zijn blij dan kwispelen ze dat is duidelijk voor mijn zonen.

De nagels en tanden kunnen scherp zijn.

De hond kan wel eens trekken aan de leiband en ook snurken als hij heel vast slaapt.

Maar niets zo handig als een hond die kruimels opeet of alles wat op de grond valt, dan heb je ook geen stofzuiger meer nodig. ?

  • Konijntje:

Je kan het door het huis laten lopen. Bij ons zat het vooral buiten omdat het hok ruikt.

We hadden ook een leibandje zodat we met het konijntje konden wandelen.

De nagels kunnen scherp zijn en moeten regelmatig geknipt worden. Je kan een konijn zindelijk krijgen door hem op 1 plaats zijn grote behoefte te laten doen. Een echte ontsnapper is een konijn wel door de scherpe tanden en met de behoefte om alles om te duwen als hij rechtstaat. Konijnen ruien ook en dat plakt op de kleren en omdat je het konijn soms zo dicht bij je gezicht houdt, kan je ook wel eens haar in je mond krijgen.

Maar ze zijn zo zacht en je kan ze knuffelen. Wel niet te veel want dan krijgt een konijn stress.

Maar niks zo handig als een konijn als je buiten een cirkel maakt van kippendraad en die opschuift samen met het konijntje dan heb je geen grasmaaier meer nodig! ?

  • Valkparkiet:

Kan mooi fluiten en kan je op jonge leeftijd handtam krijgen. Je kan hem laten vliegen van jou naar de kooi en terug.  Zindelijk zijn, dat kent een vogel niet. Kakjes vallen waar ze vallen.  Een valkparkiet is heel zacht en is heel schattig maar als hij boos is dan blaast hij en ze kunnen ook bijten. En in de rui verliezen ze veel veren en fladderen ze veel.

Als je van jongs af veel met het vogeltje bezig bent, kan je ze leren praten of een deuntje leren fluiten. Kusjes geven doen ze ook als ze je heel lief vinden.

Bij dit diertje zijn je juwelen altijd proper, af en toe wel nakijken of je ze nog hebt.

En als er iemand aan je deur staat, dan is het een hele goede waker. ?

  • Kippen en Barbarie eenden:

Hoe jonger ze zijn, hoe tammer. Als ze dan ouder worden blijven ze heel dichtbij. Met een haan in het kippenhok heb je geen horloge meer nodig.  Hij is niet altijd klokvast maar meestal kraait hij als de zon opkomt en als het middag is.

Er zijn hele zachte kippen waar je mee kan knuffelen. Je kan ze dingen leren maar dan moet je er veel mee bezig zijn. Ze schommelen graag. Met kleine soorten moet je wel opletten voor roofvogels, ratten en vossen. Ze eten al je restjes van groenten op dus je hebt geen groene container meer nodig.

Kippen- en eendeneieren zijn bovendien ook erg lekker!  

  • Vissen

Leuk om naar te kijken. Maar een aquarium onderhouden, daar krijgt veel tijd en soms ook geld in. Vissen hebben voldoende zuurstof nodig in het water. Bij het wisselen van weer gaat het soms mis met de visjes. Het is grappig dat een vis geheugenverlies heeft.

Een vis kan blijkbaar maar 7 sec onthouden ?vandaar dat ze steeds honger want ze vergeten steeds dat ze eten kregen.

  • Schildpadden

Gevoelige dieren. Schattig als ze klein zijn, maar ze worden groot en oud. Je moet regelmatig de rug schrobben met een tandenborstel, dat doen de kinderen graag en de schildpad geniet ervan. Ze eten graag gekookt vlees, sla zouden ze ook eten maar helaas onze schildpad niet.

Vis heeft een bepaalde geur en het aquarium dan ook natuurlijk.

Er zijn uiteraard nog huisdieren om over te vertellen maar helaas heb ik ze niet allemaal of ken ik er te weinig van. Maar als je wat praat met mensen die een dier hebben waar je graag iets over wilt weten dan zal je snel je antwoorden hebben.

En natuurlijk is dit mijn mening en wat ik meegemaakt heb met mijn huisdieren.

Als ik zie hoe de kinderen met Pluto omgaan en Pluto met hen dan ben ik blij dat ik een hond heb. Neem het geluid van de vogel weg en ze gaan onmiddellijk kijken of er iets gebeurd is. Kinderen leren verantwoordelijk te zijn voor een dier en ook hoe ze met hen moeten omgaan.  Huisdieren kunnen dus een enorme verrijking zijn!

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
oahw

Op vakantie met ASS

Lees meer