De zoektocht naar vrijheid

Deze maand laten we opnieuw een nieuwe ouder aan het woord. Marion vertelt haar ervaringen over de zoektocht naar vrijheid.   

VB

Vrijheid is één van de belangrijkste concepten van onze samenleving. Het is een basisrecht, ook voor mensen met een zorgnood. De zoektocht naar vrijheid is een onderwerp dat voor veel ouders van kinderen en jongvolwassenen met autisme en mogelijk een verstandelijke beperking herkenbaar is. Meer bepaald de balans zoeken tussen vrijheid en geborgenheid. De jongeren hebben dezelfde dromen en wensen als iedere andere jongere. Ook zij willen de vrijheid om alleen op stap te gaan. Voor veel ouders lijkt het vanzelfsprekend dat kinderen op een bepaalde leeftijd de wereld op eigen houtje gaan ontdekken. Maar voor ouders van kinderen met autisme/verstandelijke handicap is dit vaak niet zo evident. Het streven naar zelfstandigheid is een reis vol uitdagingen, maar ook van triomfen en groei.

Ook Victor-Boris heeft, net als vele anderen, een natuurlijke drang naar onafhankelijkheid. Hij wil de wereld om zich heen verkennen en ervaren. Echter, de samenleving begrijpt niet altijd dat vrijheid voor hem misschien niet hetzelfde betekent als voor anderen. Het vergt geduld, begrip en een voortdurende dialoog om de juiste balans te vinden.

Tijdens de zoektocht naar die juiste balans, hebben we geleerd dat het geven van vrijheid niet altijd betekent dat we de controle verliezen. Het gaat eerder om het verschuiven van die controle naar de vaardigheden die we samen hebben opgebouwd. Het vraagt om het vertrouwen in het vermogen van onze kinderen om stappen te zetten, zelfs als die misschien kleiner lijken dan die van leeftijdsgenoten.

Beroep doen op en vertrouwen hebben in anderen speelt hierin een belangrijke rol. Denk aan de buschauffeur die je even inlicht over de speciale noden van je kind. De eerste keer dat Victor-Boris alleen de bus nam, was bijzonder moeilijk, en gaf ons een mengeling van trots en bezorgdheid. Maar we beseffen dat deze momenten van vrijheid, hoe klein ook, een enorme impact hebben op zijn zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Ook wij hebben hulp ingeroepen om Victor-Boris zoveel mogelijk vrijheid te geven. Hieronder enkele tips.

Taxi-voorziening van mutualiteit/stad

Deze taxi-voorziening werkt met vrijwillige chauffeurs, biedt een veilige en betrouwbare manier voor individuen met autisme om zich zelfstandig te verplaatsen. Men probeert in de mate van het mogelijke steeds dezelfde chauffeur in te plannen.  Informeer bij je mutualiteit/stad naar de beschikbaarheid en mogelijkheden van deze service.

Oppasdienst/Persoonlijk assistent

Voor ouders die wat ademruimte nodig hebben, kan het inschakelen van een oppas een uitkomst zijn. Deze oppassers zijn vaak getraind om met kinderen en jongvolwassenen met autisme om te gaan, waardoor ouders gerust even tijd voor zichzelf kunnen nemen.

Informeer jezelf over lokale voorzieningen

Lokale initiatieven, zoals Autisme Leeft, zijn van onschatbare waarde. Leden kunnen enorm veel leren van elkaar en vinden een gevoel van erkenning.

Communiceer met andere ouders

Sluit je aan bij lokale oudergroepen of online gemeenschappen waar ervaringen worden gedeeld. Ouders kunnen waardevolle tips en adviezen delen over hoe zij hun kinderen hebben geholpen om meer vrijheid te ervaren.

Stel een stappenplan op met je kind

Werk samen met je kind aan het opstellen van een stappenplan voor meer vrijheid. Identificeer stapsgewijs doelen en bespreek hoe jullie deze samen kunnen bereiken. Dit kan het gevoel van controle vergroten en het zelfvertrouwen stimuleren.

Wees coherent

Ook anderen kunnen ertoe bijdragen dat je kind autonomer wordt: broers en zussen, grootouders… Belangrijk hierbij is coherentie: overal dezelfde aanpak hanteren.

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
ontbijtwandeling

Ontbijtwandeling zondag 2 juni 2024

Lees meer