Interview met Ingrid, mama van Doki Benno (deel 1)

Christine had een fijne babbel met Ingrid, mama van Doki-lid Benno bij de Spetters in Hasselt. We babbelden in het eerste deel o.a. over het krijgen van de diagnose autisme en over Benno's mooie, sterke kanten.

foto

Dag Ingrid, stel jezelf en Benno eens even voor.

Ik ben Ingrid, getrouwd met Kim. We vormen een gezin met twee kinderen: Jolien is 14 jaar, Benno is 11. We zijn een vrolijk gezin, we doen heel veel leuke dingen samen. Benno heeft autisme, maar dat beperkt ons niet echt. We voelen ons een normaal gezin.

Wanneer merkte je dat Benno anders was of extra hulp nodig had?

Tegen het einde van de kleuterschool merkten we wel dat Benno een beetje anders was, maar we hadden niet meteen iets door. We kregen voor het eerst een vraag van iemand in de kleuterschool. De kleuterjuf stelde voor dat Benno toch eens onderzocht zou worden. We zijn hier niet meteen op in gegaan omdat we sommige trekjes gewoon zagen als deel van wie Benno is. Uiteindelijk, na wat aandringen, hebben we toch een afspraak op het KPC in Genk gemaakt. We stapten er heel luchtig in zonder verdere verwachtingen van een mogelijke diagnose. Wanneer we na drie weken zwart-op-wit hoorden dat hij autisme had, was dit even verschieten. Terwijl de drie weken bij het KPC al redelijk snel wezen naar de diagnose, kwam de boodschap ‘autisme’ en dat buitengewoon onderwijs nodig zou zijn, toch harder aan dan verwacht.

Wist je wat autisme inhield voor je de diagnose van Benno kreeg?

Toeval wil dat zijn peter bij Autisme Vlaanderen werkt en daar dus veel mee bezig is. We wisten er dus wel wat over, maar ieder kind met autisme is zo anders. Het is moeilijk om te verwoorden wat het precies inhoudt. Tegen Benno zelf zeg ik meestal dat zijn hersenkabeltjes een klein beetje anders in elkaar zitten. Bij hem uit het zich in heel fantasierijk zijn, snel afgeleid te zijn. Zelfs in een prikkelarme ruimte weet Benno zich te amuseren omdat hij zoveel fantasie heeft. Benno is een heel vrolijk en gelukkig kind, terwijl andere kinderen moeilijk gedrag stellen omdat ze veel frustraties moeten verwerken. Autisme uit zich bij iedereen heel verschillend. Wat het precies is, vind ik dus moeilijk uit te drukken.

Leuk om te horen dat Benno zijn draai vindt en zich gelukkig voelt. Dat is niet evident voor iedereen…

Het is wel jammer dat Benno zijn capaciteiten om te leren – door het autisme en alle andere dingen die in zijn hoofd omgaan – niet volledig kan benutten. We hebben al vanalles geprobeerd om hier een oplossing voor te vinden (o.a. medicatie), maar dat is ons voorlopig nog niet gelukt. We hebben dat deel ook proberen loslaten.

Hielp het krijgen van de diagnose? Kreeg je hierdoor handvaten aangereikt om beter met Benno om te gaan?

Het krijgen van de diagnose gaf meer vragen dan antwoorden in het begin ?. Het is een proces geweest. Ik heb wat boeken gelezen in het begin en raad gevraagd bij mensen die er meer van kennen. Eén van de dingen die we geprobeerd hebben, is het werken met pictogrammen, maar dat hielp niet echt bij Benno. We proberen wel een bepaalde structuur aan te houden als hij thuis komt van school, maar ik denk dat dat elk kind wel helpt. Ik heb niet het gevoel dat wij iets speciaal doen omdat Benno autisme heeft. We proberen natuurlijk wel consequent te zijn. Bij onze dochter kan de routine wel iets losser verlopen. Ook bij het eten hebben we een aantal kleine dingen waar we op letten, maar ik beschouw dit niet een specifieke auti-aanpak.

Waarin bewonder je Benno?

Benno is een heel gelukkig kind, zoals ik al zei, vol bewondering voor de wereld. Hij kan bv. in de auto zitten en naar buiten kijken en zeggen: “Kijk toch, de wereld is zo mooi, kijk eens naar de bomen.”. Hij bedenkt ook heel veel striptekeningen en verhalen. Hij is ongelooflijk creatief.

 

(wordt vervolgd)

 

Boeiend toch om een ouderperspectief te horen. Volgende maand delen we graag het tweede deel van het interview. We hebben het dan o.a. over het evenwicht vinden met andere kinderen in het gezin en wat onze jeugdvereniging betekent voor Benno.

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
ontbijtwandeling

Ontbijtwandeling zondag 2 juni 2024

Lees meer