Hoe het allemaal begon

Weet jij eigenlijk hoelang Autisme Leeft al bestaat, hoe het allemaal begonnen is?

Vrije tijd aanbieden voor kinderen en jongeren met autisme doen we namelijk al heel lang, al was het niet altijd onder de huidige naam. Sue is er al bij sinds de opstart en vertelt je graag wat meer over het prille begin.

sue

Hoe wij zijn ontstaan, vraag jij je af? Het begon allemaal in de jaren '80 met een klein groepje ouders van kinderen met autisme in Limburg die samen de oudervereniging van de Limburgse Stichting Autisme of LSA vormden. We organiseerden o.a. rommelmarkten en straatfeesten en hebben zelfs Dana Winner eens laten zingen om geld in te zamelen. We beheerden een potje centjes zodat we tijdens de zomer vakantieopvang konden organiseren in een oud klooster in Zutendaal. Zo werd ons eerste speelplein, toen vakantieopvang genoemd, een feit. Georganiseerd door ouders – onder leiding van Carine, net zoals ik ook een mama van twee jongeren met autisme –, kleinschalig en op één locatie. We waren vertrokken.

oude doos

Al snel merkten we dat onze jongeren van de vakantieopvang nood hadden aan meer activiteiten door het jaar, buiten de vakanties om. Zo ontstond er in 2003 een groepje ‘de Spetters’, een naam die de gasten destijds zelf kozen.

De allereerste keer kwamen er 3 jongeren en zijn we in Hasselt iets gaan drinken. We babbelden over wat zij zelf graag zouden willen doen. Er werd afgesproken om één keer per maand samen te komen in de gebouwen van de LSA in Zutendaal. Zo werd het begin van het Spetterverhaal, onze jeugdvereniging, geschreven. Trots op hoeveel prachtige hoofdstukken er ondertussen al aan toegevoegd zijn en benieuwd wat voor nieuwe er nog zullen volgen!

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

extra's

Extra's voor ouders

Lees meer
zomerplanning

Planning zomermaanden juli & augustus

Lees meer