Het belang van doseren

Deze maand laten we graag een nieuwe ouder aan het woord. Kelly vertelt over hoe belangrijk het is om te kunnen doseren. Het risico om in overdrive te gaan zit er anders in.  

Kelly

De eindejaarsfeestjes zitten nog na te borrelen bij ons, december bracht wel wat verandering ...

Onze dochter wordt 16 jaar komende zomer. Ondertussen heeft ze ook de smaak te pakken van 'feestjes' zoals de Spettersfuif en maken we fier deel uit van de weg die ze hierin aflegt... Waarin ze naast de activiteiten van Autisme Leeft, ook Chiro lid is en sinds de zomervakantie ook speelpleinleiding.

Hier zijn ook heel wat feestjes en leidingsactiviteiten aan verbonden.

Naast de rustige bijna 16-jarige die graag kruiswoordraadsels maakt en lego bouwt, doet ze heel graag mee met alle activiteiten, uitstappen, kampen .... ALS dit gedoseerd wordt. Voor haar betekent dit; geen 2 dingen op 1 dag.

Ze kan wel steeds beter aanvoelen en aangeven waar ze aansluiting voelt, en waar ze graag aan deelneemt. 

Sociale druk lijkt ze niet te voelen, of alleszins laat ze zich hier niet door leiden. Wat een luxe als ik dit vergelijk met onze andere puberdochter!!

Ook al doet ze die activiteiten graag, brengt dit anderzijds ook wel spanning met zich mee.

Er staan regelmatig heel wat 'mapjes open' in haar hoofd. We hebben ook wel geleerd om haar hierin wat helpen rust te vinden door ook in tijd te doseren.

Bijvoorbeeld alle regelingen rond het eerstkomende kamp, of 2-daagse zijn gespreksonderwerp en niet ook dat van een ander kamp of vakantie later in het jaar. Dit vraagt herhaling maar brengt wel rust door te zeggen; tot aan het krokusvakantie gaan we het enkel over bv. de minibivak van de Chiro hebben en nog niet over het Spetterskamp.

Anders overloopt of bevraagt ze hardop (en vooral in haar hoofd) voortdurend alle praktische beslommeringen rond het kamp; waar, wanneer, wie, hoe ... Vragen waar ook nog niet altijd een antwoord op is. Ze kan hier over 'aflopen' of 'in overdrive' gaan.

Ze vraagt of zoekt zelf ook wel foto's van bv. een kamplocatie of de afstand/tijd om rust te vinden.

Blijven aangeven wanneer WEL iets besproken wordt om duidelijkheid en voorspelbaarheid te bieden is hierin ook helpend voor haar (en ons ?).

We kijken alvast uit naar de leuke avonturen die ze nog zal beleven, en geraken stilaan gewoon dat ze AL 16 jaar wordt ☺️.

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
oahw

Op vakantie met ASS

Lees meer