De hobbyzoektocht van Annick voor haar kinderen Victor en Lucas

De zoektocht naar geschikte hobby's voor kinderen met ASS is meestal niet zo evident. Dat ondervond ook Annick, mama van Victor en Lucas. Ze vertelt het verhaal van haar zoektocht. 

Annick en kids

Ik ben Annick, mama van Victor 11 jaar en Lucas 6 jaar. Beide kinderen hebben autisme.

Je kan de kinderen kennen van speelplein De Puzzel in de grote vakantie in Kuringen of van de Okidoki’s in Hasselt.

Het was een hele zoektocht om de juiste hobby’s te vinden voor mijn zonen.

Er is een groot aanbod van hobby ’s, vooral voor kinderen van 6-12 jaar en dan is het kijken naar de interesses van de kinderen.

Victor heeft voor zijn diagnose sportkampjes en een muziekkamp gedaan, maar na een aantal dagen was het een grote strijd. Hij wou niet meer gaan: er waren te veel kinderen, het duurde te lang, er was te veel lawaai, er was ruzie, de meester was steeds boos, enfin redenen genoeg voor Victor om het stom te vinden en niet meer te willen gaan. Thuis hadden we ‘s avonds een boze Victor met veel discussies tot gevolg. Alles was een strijd, van eten tot slapen gaan want hij wist dat hij de volgende dag terug moest gaan. Elke dag een boze en verdrietige Victor op het kampje afzetten, eens binnen zette hij zijn masker op en glimlachte hij en was er niets meer aan de hand. We dachten dat het te zwaar was, we brachten hem halve dagen maar het moeilijke gedrag bleef.

Zwemmen in groepjes van 15 kinderen deed hij ook. Iedere keer als we gingen zwemmen was het een strijd omdat hij niet wou gaan.

Na zijn diagnose begrepen we natuurlijk wat er aan de hand was, maar bepaalde dingen lieten we toch doorgaan zoals het zwemmen in groep. We hebben wel verteld over zijn diagnose maar ze deden er niet veel mee. Victor maakte lichte vooruitgang dus dat was voor mijn man en mezelf ok.

Toen hoorden we over speelplein De Puzzel in de grote vakantie. We schreven Victor in en we keken uit naar de kijkdag. Victor voelde zich in die omgeving onmiddellijk goed. Alles was aangepast, er waren rustmomenten die belangrijk zijn voor hem, er waren picto’s, de daglijn hing op en er was 1 op 1 begeleiding. ‘s Avonds hadden we een moe kind maar zijn buien waren veel minder intens en hij keek uit naar bepaalde dingen van de week. Ook was hij rustiger als we hem brachten of haalden.

Ook als moeder kon ik dingen vragen of zeggen, ze hielden er rekening mee en ze schreven alles op zodat ik wist wat ze gedaan hadden en of er iets gebeurd was.

Daarna kwam jeugdvereniging de Spetters maandelijks erbij op zaterdag, dat was een leuke afwisseling. Hij zag zijn vriendjes van de grote vakantie terug en het ware fijne activiteiten. Nu nog kijkt hij ernaar uit om te mogen gaan.

Bij Lucas was het een ander verhaal,  we vermoedden bij hem al dat hij autisme had toen hij 3 jaar was. Helaas was er voor kindjes van die leeftijd nog niet veel aanbod. Bij het Huis van het Kind waren er op woensdagnamiddag activiteiten voor kinderen en (groot)ouders.

Uiteindelijk is hij eerst naar De Puzzel in de zomervakantie geweest in Kuringen, dat was spannend. De kijkdag was heel goed meegevallen, hij voelde zich thuis. Victor was fier aan het vertellen wat waar was en dat zijn broer in de buurt was, dat was een meerwaarde voor Lucas.

Hij sliep veel wat voor ons betekende dat hij zich goed voelde, het was een kleine groep kinderen en hij had ook 1 begeleidster voor hem alleen. Enkel stil zijn was voor hem een probleempje maar de begeleidster loste dat goed op met de juiste picto en Lucas deed heel hard zijn best en soms lukte het ?. Lucas had het ook moeilijk met zindelijk worden maar ook daar hielden ze rekening mee.

Hij ging graag en in het weekend ging Lucas mee zijn broer afzetten bij de Okidoki’s. Hij vroeg iedere keer wanneer mag ik en toen hij eindelijk mocht na jaren vragen vond hij het super leuk en nu nog steeds. De begeleiding zien of de kinderen van de zomervakantie terug zien is voor hem super leuk in combinatie met toffe activiteiten.

We probeerden ook met Lucas te gaan zwemmen in grote groep maar dit mislukte.                                                                                                         

Hij wou ook proberen om te gaan tekenen bij Pentagoon in Tongeren. De eerste keer was voor hem niet leuk: veel kinderen in de gang, geen duidelijkheid, iedereen riep door elkaar. Als ouder was het al moeilijk om te weten hoe of wat. Eenmaal in de klas ging het, er waren 16 kindjes maar alle ouders gingen weg ik zag aan Lucas dat ik nog niet weg mocht. De meester had begrip hiervoor en benoemde me even tot helpertje van de klas ?. Toen ik zag dat Lucas vertrokken was, kon ik naar huis gaan.

Mijn zonen hebben nu allerlei hobby’s.

Victor doet: op zaterdagvoormiddag notenleer in grote groep. Het is moeilijk maar het lukt. Hij kan een vrijstelling krijgen voor de notenleer door een brief van school maar zolang het gaat voor de juf en Victor laten we hem proberen.

Hij krijgt ook trompet les, dit is privé omdat weinig kinderen kiezen voor dit instrument.

En 1x/maand op zaterdagnamiddag gaat hij naar de Doki’s.

Op zondagvoormiddag: G-tennis in Tongeren, er is 1 begeleidster per 2 kinderen. 1x per maand gaat hij ook naar de bewegingsschool in de sporthal van Sportoase Tongeren, het is een grote groep maar dit lukt.

Lucas doet: op zaterdagvoormiddag tekenles en 1x/maand op zaterdagnamiddag naar de Oki’s.

Op zondag G-tennis, 1 begeleidster en Lucas wegens te weinig kinderen en dit vind Lucas zo jammer dat hij tegen niemand kan spelen. En daarna samen met Victor naar de bewegingsschool.

We proberen zoveel mogelijk hobby’s en kampjes aan te passen voor Victor en Lucas maar ergens willen we ze ook klaar maken of laten wennen aan het echte leven waar grote groepen mensen samen komen.

We zijn fier op de jongens wat ze allemaal doen ook al vraagt het veel van hun.                                                   

Ze doen het toch maar!

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
ontbijtwandeling

Ontbijtwandeling zondag 2 juni 2024

Lees meer