Opname: een moeilijke beslissing

Je kind laten opnemen, geen makkelijke beslissing. Een beslissing die An wel moest nemen. Ze deelt haar verhaal met ons.  

an en zoon

Je hebt echt alles gedaan wat in je mogelijkheden lag, zelfs ver buiten je eigen grenzen gegaan om toch maar zo goed mogelijk je eigen kind te kunnen begeleiden en aan z’n noden tegemoet te kunnen komen. Maar dat heeft een grote tol van je geëist, zelfs zulke grote tol dat je voor onbepaalde tijd wel geïmmobiliseerd leek. Het leven draaide maar door en jij bleef ter plekke aan de grond vastgeplakt als het ware. Niet letterlijk dan, maar zo voelde het wel.

En dan is het zover; je moet de zorg van je eigen kind uit handen geven. Je bent zo ver door je voorraad heen dat niets nog lukt. Een aanmelding bij het gedragstherapie center is onbetwist nodig.

Dan komt de wachtlijst, die precies niet korter lijkt te worden en dan plots het telefoontje om te zeggen dat je kind volgende week aan z’n therapie kan starten. Pfff … even ademhalen, of toch dat is wat je dacht dat je ging kunnen doen.

Met een auto volgeladen vertrek je richting therapie center. Bij deze opname is er nog wel mogelijkheid tot bezoekmomenten en op woensdag en tijdens het weekend mag je kind ook naar huis komen.

Spannend allemaal om je kind volledig uit handen te geven, toe te vertrouwen aan een team van tot dan nog onbekende mensen. Een kamertje alleen, weg van het gezin. Er gaat zoveel door je heen, maar net als je kind moet je er gewoon doorheen.

opname

Aanvankelijk sta je dan elke avond daar voor het bezoekmoment, want je wil je kind gewoon steunen en laten weten dat je er bent voor hem.

Die eerste weken zijn geen pretje. Je denkt constant aan je kind: hoe voelt hij zich, durft hij wel iets vragen, wie troost hem als hij verdrietig is of misbegrepen wordt. Kortom je slaapt nog minder dan voordien en je batterij raakt nog steeds niet opgeladen.

Na een aantal weken wordt het aantal bezoekmomenten gereduceerd op aanraden van de begeleidende psychologe. Zo kan je zelf echt terug helemaal tot jezelf kan komen. Opladen, klaar staan om verder te kunnen.

Het is een constante zoektocht, voor jezelf maar vooral voor je kind. Hij moet hier namelijk doorheen. En dat lukt ook wel, maar dat kost tijd. Veel tijd en dat geduld en vertrouwen moet je jezelf echt opleggen om er zelf makkelijker mee om te kunnen.

De vele gesprekken wegen ook door. Je herbeleeft als het ware alles wat vooraf gegaan is aan de opname. Ademen, blijven ademen. En gun jezelf ook eens een leuke traktatie. Je hebt het verdiend, je bent ook hard aan het werk.

Naarmate je kind zich beter voelt, ga je jezelf ook beter voelen. Je voelt zelfs meer vrijheid en stilaan laden je batterijen ook weer op. Je vindt weer plezier in dingen doen, maar even goed in gewoon stilzitten.

Het was hard werken, maar na drie maanden mag je kind eindelijk weer naar huis. Eindelijk is je gezinnetje terug compleet, zoals het hoort. En kan je samen weer verder. Nog even genieten van de zomervakantie en dan weer tijd voor het nieuwe schooljaar.

aftellen opname
Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
Pasta

Zaterdag 28 en zondag 29 oktober - Afhaalpasta!

Lees meer