Vakantie buitenshuis voorbereiden

Als je bij de gelukkigen hoort die met het gezin buitenshuis op vakantie kan, dan is het best een goed idee om je op zoveel mogelijk voor te bereiden. En hoe vroeger je daar mee start, hoe beter je je kan voorbereiden.

Afhankelijk van je kind is het soms leuk om hem/haar bij de voorbereidingen te betrekken. Uiteraard, als je merkt dat dit onnodige stress bij hen oplevert, doe je dit best niet. An geeft je een aantal tips.

An

Wat voorbereiden?

Op z'n minst kan je best de volgende zaken voorbereiden:

  • land
  • verblijfplaats
  • vervoer
  • reistijd

Ook voor jezelf geeft dit alvast rust te weten dat die zaken gewoon allemaal netjes geregeld zijn en dat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.

Hoe ver je in detail wil gaan, is natuurlijk afhankelijk van jezelf en de noden van je gezin. Wil je voor alles een optie B, optie C enzovoort ingeval er toch iets zou wijzigen. Of kan je gezin een wijziging tot op zeker niveau wel aan?

Bij mijn zoon bijvoorbeeld, helpt het heel erg om te weten dat als A zou gebeuren er nog een oplossing B is. Dat stelt hem gerust. En dat kan gaan over dingen zoals gaan tanken, plaspauzes, wanneer eten we enzovoort. Maar dit kan ook gaan over grotere dingen zoals ‘Wat als de verblijfplaats om een of andere reden zou wijzigen?’ of ‘Wat als je onvoorzien toch nog ander vervoer moet inschakelen?’.

Bovendien is hij ook heel visueel ingesteld en ziet graag foto's of filmpjes van tevoren zodat hij al een beter beeld heeft van wat hij kan verwachten. Visuele informatie blijft bij hem ook veel beter hangen dan verbale informatie.

Wat vertellen?

Het kan best zijn dat je alles tot in de kleinste details hebt voorbereid en dat je gezin dit ook nodig heeft om te weten. Maar het kan ook best zijn dat je die details voor jezelf hebt en niet deelt met je gezin omdat het net dan voor een overload aan informatie zou zorgen.

Misschien is het niet nodig om alles te vertellen, maar kan het ook helpen om gewoon te vertellen (en te laten zien) dat je een map hebt voorbereid en dat hij/zij in de map kan gaan steeds als ie iets wil weten of opnieuw wil lezen of bekijken.

Eventueel zitten er leuke foto's bij zodat er al een klein beetje een visueel beeld ontstaat. 

Kijk en probeer uit, je ontdekt vanzelf wat het beste werkt voor je gezin. 

zee

Wanneer vertellen?

Dit hangt natuurlijk af van de noden van je kind. Weet hij/zij graag alles ruim van te voren? Dan kan het raadzaam zijn om zelfs al een half jaar op voorhand (of soms zelfs nog vroeger) de plannen uit de doeken te doen. Dit geeft hen de mogelijkheid om aan alles te wennen en het alvast een plekje in hun hoofd te geven.

Uiteraard kan het ook net compleet andersom zijn. Dan wacht je best zo lang mogelijk met het vertellen, tot zelfs maar enkele dagen voor vertrek. Wij behoren hier thuis tot die laatste groep en dat weten we door ondervinding. Deden we de plannen al te vroeg uit de doeken, dan zat zoonlief compleet onder de stress al die tijd omdat hij nog te lang moest wachten tot het eindelijk daar was. Met alle gevolgen van dien.

Dus ben je nog niet helemaal zeker wat het beste voor jullie kind werkt, probeer het dan met kleinere dingen en kijk hoe ze omgaan met het wachten op. Uiteraard wordt het er niet makkelijker op als je meerdere kids hebt die extra ondersteuning nodig hebben. Het kan dan zomaar zijn dat je dus eerder verschillende aanpakken nodig hebt voor elke kind... Dit maakt het niet gemakkelijk natuurlijk. Kijk dus wat voor jullie werkt en indien mogelijk vraag ondersteuning van vrienden/familie als dat kan.

Sowieso wens ik jullie allemaal een fijne vakantie toe met hopelijk ook heerlijke geniet momenten!

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
collega

Wij zoeken een collega!

Lees meer