Over relaties, communicatie en omgaan met anderen

hartjess

Het is een lange titel en er kan ook behoorlijk wat over gezegd worden, dat zijn jullie vast met me eens. Aangezien februari de ‘maand van de liefde’ is, neemt An jullie in deze blog graag mee in de ontzettend mooie eigenschappen die ook bij autisme kunnen horen.

hartjes
Communicatie

De meesten van ons leren het min of meer automatisch om met anderen te communiceren. Wanneer je op het spectrum zit, is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Je ziet vaak dat mensen met ASS aangeleerd (gewenst) gedrag zullen vertonen wanneer ze zich in fijn gezelschap bevinden. Toch communiceren ze ook uit zichzelf. En wanneer je de manier van communiceren beter begrijpt, zul je ook een hechtere band met elkaar krijgen.  En dat zorgt er voor dat ze steeds uitgebreider met je zullen communiceren. Je wordt immers ervaren als iemand die hen begrijpt.

Contact leggen

Alles start natuurlijk met contact leggen. Ook niet evident voor iedereen. En toch kan het soms gewoon ook heel vlot gaan.

Zo is mijn zoon in september 2021 in het middelbaar onderwijs gestart en twee weken later had hij al leuk nieuws. Hij had een lieve meid op de speelplaats gezien. Hij had haar al enkele keren op een bankje zien zitten en ze glimlachte altijd naar hem. En op een keer is hij bij haar op het bankje gaan zitten en zijn ze aan de praat geraakt. Sindsdien zijn ze een super schattig koppeltje.

Op de foto zie je de Valentijn cadeautjes die ze elkaar gegeven hebben. Mijn zoon had koekjes gebakken en een mooi hartvormig kaartje er bij en hij kreeg op zijn beurt lekkere merci chocolaatjes. En die heeft hij zelfs soms met zijn zus gedeeld.

merci
Betrokkenheid

Iedereen is betrokken zijn/haar eigen manier. Het gaat er maar net om hoeveel moois je er in wil zien en wat je ze eventueel nog extra kan bijbrengen.

Zo is mijn zoon steeds bezorgd als er bijvoorbeeld iets met z’n schoolvrienden gebeurd is of wanneer zijn vriendinnetje ergens mee zit of zich pijn gedaan heeft. Meestal komt hij dan ook met een heel verhaal thuis en dan is hij echt bezorgd. Soms stuurt hij dan uit zichzelf nog een berichtje naar de persoon in kwestie om te checken of alles in orde is. Wanneer hij het niet uit zichzelf doet, dan vraag ik hem meestal nog wel eens of hij misschien graag een berichtje stuurt om te checken of alles oké is. En dan zeg ik er ook bij dat het is omdat dat wel heel beleefd en lief is om te vragen. 

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
oahw

Uitdagingen bij de ontwikkeling van een kind met autisme

Lees meer