Je vakantie invullen

Vakantie... heerlijk dromen, genieten van het zonnetje, even weg van de stress.... of misschien geen van deze? Ik denk dat we allemaal al ondervonden hebben wat vakantie met onze kids doet: het wegvallen van school- of opvangroutine kan namelijk redelijk wat stress met zich meebrengen. Als dat het geval is, dan is van de eerder vernoemde heerlijkheden natuurlijk maar weinig terug te vinden. 


Laten we het toch maar eens over de vakantie hebben. Want of je nu thuis blijft of naar een andere plek gaat, er kan heel wat over gezegd worden. 

hoho

Vakantie buitenshuis

Gaan jullie op vakantie buitenshuis, dan heb je wellicht al heel wat voorbereidingen getroffen voordat het eigenlijke vertrek er aan komt. Iedereen klaar... en uiteindelijk kom je aan op jullie vakantiebestemming. Neem de tijd om iedereen even te observeren, want wellicht zijn jullie toe aan een kleine rustpauze. Misschien kan een gezamenlijk dutje wel soelaas bieden. Hoe dan ook, probeer de reiskriebels weer tot rust te brengen.

Bij een vakantie buitenshuis proppen heel veel mensen hun dagen vol met uitstapjes en bezigheden. Wat natuurlijk voor ontzettend veel prikkels zorgt. Mijn grootste tip uit eigen ervaring is om de dagen niet vol te proppen en echt op het ritme van je gezin de vakantie te doen. Is er dan een moeilijke dag, dan kan je ook gewoon op je logeeradres blijven of een rustige wandeling gaan maken, samen iets lezen of een filmpje kijken. En dan hoef je niet te stressen omtrent gemaakte reservaties.

Wij spenderen onze vakantiedagen met maximum één uitstap per dag. Met uitstap bedoel ik dan effectief iets gaan bezichtigen. 

Wandelen hoort eerder bij onze routines omdat we dat ook thuis doen. En het is een heerlijke activiteit om de omgeving in je op te nemen en je toch uit de prikkels te houden.

 

ijs

Vakantie thuis

Uiteraard zijn vakanties thuis ook helemaal prima. En waarschijnlijk is dit wel de manier waarop de meest van ons de vakanties doorbrengen. De grote valkuil is dat het vaak uitmondt op de ganse dag tv kijken of met een ander scherm de dagen vullen. En dat is dan weer jammer van dag, als je mijn mening vraagt :)

Wat voor ons een ongelooflijke hulp is, is om een dagschema op te stellen waarop (in ons geval) effectief met de uren bij staat wat er die dag allemaal gebeurt - zelfs als we gewoon thuis zijn en geen bezoek ontvangen. Dat schema zorgt voor routine en neemt een groot stuk stress weg. De kids zien de planning staan, wat hun een goed beeld geeft van de dag en dus ook de verwachtingen. Schermtijd en snacktijd is hier bij ons ook in opgenomen. Het schema hangt op een zichtbare plaats zodat er zo vaak als nodig op gekeken kan worden. Misschien is het wel leuk voor je kind als het schema geplastificeerd is, zodat het zelf kan aanduiden wat er al voorbij is. Nadien veeg je het dan gewoon weer schoon en kan het de volgende dag weer dienst doen.

Zijn er dagen waarop wel activiteiten gepland zijn, kan je voor die dagen een apart schema maken, zodat de verwachtingen ook duidelijk zijn op die dagen. Is je kind heel gevoelig aan specifieke uren? Dan kan je eventueel ook opteren om bij daguitstappen een schema zonder uren op te stellen. Zodat als er dan iets wat langer dreigt te duren, de rest van het schema toch kan afgewerkt worden zonder dat ze stress krijgen omdat een bepaalde activiteit niet op dat exacte uur van de planning doorgaat.

Er rest me nog te zeggen dat hoe duidelijker je de dag kan schetsen voor je kind, hoe beter dat die zal verlopen. Is dat dan garantie op 100% succes? Nee, natuurlijk niet, want dat hangt van veel andere factoren af ook. Maar het zal er in ieder geval voor zorgen dat de dag vlotter kan verlopen.

Een hele fijne vakantie toegewenst!

Liefs,
An

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
Pasta

Zaterdag 28 en zondag 29 oktober - Afhaalpasta!

Lees meer