Omgaan met de ziekte van je kind

Wanneer je kind zwaar ziek is, heeft dit uiteraard ook invloed op alle leden van het gezin. Dit is ook het geval in het gezin van An. Ze vertelt welk effect dit heeft op hun gezin en specifiek op haar zoon met ASS. Ze deelt haar verhaal met ons.  

damascus

Al twee jaar lang ga ik met m’n zieke dochter elke maand naar het ziekenhuis. Tig bloedafnames en onderzoeken en drie beenmergpuncties later komen we te weten dat m’n kleine prinses MDS heeft. Myelodysplastisch syndroom noemt dat voluit. We vernemen dat dit het voorstadium is van leukemie.

MDS wordt veroorzaakt door het GATA2 gen en het zorgt er voor Alexis voor dat haar beenmerg niet meer goed functioneert. Zelfs in die mate dat het stilletjes aan aan het stilvallen is. Beenmerg produceert witte en rode bloedcellen en de bloedplaatjes, nou en die witte bloedcellen zijn eigenlijk de soldaatjes van je lichaam. En die soldaatjes zijn dus met veel te weinig. Momenteel worden de weinige die gemaakt worden nog mooi gevormd, maar zodra ze misvormd zijn, heb je dus leukemie. Het enige wat Alexis kan helpen is een volledige beenmergtransplantatie en daarvoor zijn ondertussen matchen gevonden die inmiddels ook aan een uitgebreid medisch controletraject bezig zijn. Voor ons is het nu afwachten op telefoon om te zeggen dat we kunnen starten.

Dat de grond even onder je wegzakt als je dit nieuws te horen krijgt, hoef ik niet meer uit te leggen denk ik. We maken ons klaar voor een langdurig en pittig hersteltraject. Natuurlijk proberen we ook positief te blijven. En al lukt dat aardig, er zijn ook genoeg momenten dat het niet zo goed loopt, ook voor Damascus is dit al pittig geweest. Want hij ziet zijn zus zieker worden en kan niets doen om haar te helpen.

Damascus is ook getest geweest om als donor te kunnen fungeren, maar zijn paspoort van witte bloedcellen is niet hetzelfde als dat van Alexis. We zijn te weten gekomen dat kinderen van dezelfde ouders slechts 25% kans hebben in een match met witte bloedcellen. Hij was dus heel de tijd in afwachting van de resultaten ervan overtuigd dat hij zijn zus ging helpen genezen, dus het moment dat hij te horen kreeg dat dat niet zo zijn had hij het heel erg moeilijk. Stille periodes, droevige periodes, boze periodes. Zelfs momenten van het niet aanvaarden dat hij z’n zus niet zou kunnen helpen.

Na een tijdje ging het woelige weer wat zakken en ging het vrij goed, en dan begon de vermoeidheid bij Alexis extreem toe te nemen, ze is inmiddels zodanig verzwakt dat ze nog wel kan stappen, maar dat het haar zoveel energie kost dat ik voor haar een rolstoel in huis gehaald heb. Het eerste wat ze vroeg was om weer te gaan ‘wandelen’. Zo gelukkig was ze dat ze weer buiten kon komen zonder oververmoeid te zijn. 

infuus

Niet alleen de rolstoel is een verandering, ook het school lopen is anders. Zo volgt ze inmiddels enkel nog halve dagen les zodat ze in de namiddag thuis kan uitrusten. En dat doet ze ook, volledig uitgeput ligt ze dan in de zetel of op bed. Na enkele uurtjes is ze beter en vraagt ze regelmatig om te gaan ‘wandelen’.

Sinds de rolstoel heeft Damascus het opnieuw heel moeilijk. Wat ook gewoon logisch is want het wordt steeds meer visueel waarneembaar dat Alexis ziek is. En dat geeft zoveel conflict in zijn hoofdje. Vorige week heeft hij zo een situatie gecreëerd op school, waarbij gelukkig geen schade was of gewonden zijn gevallen, maar het was toch redelijk heftig.  Hij wordt nu dus nog iets nauwer in de gaten gehouden en er wordt nog maar afgetoetst hoe het met hem gaat. Verder gaat hij z’n boks zak en bokshandschoenen meenemen naar de leefgroep zodat hij door de week ook daar gewoon ff mee bezig kan zijn als hij heel snel veel gevoel kwijt moet.

Verder wordt Alexis ook steeds in het ziekenhuis opgenomen telkens ze koorts maakt. Ze moet dan enkele onderzoeken laten doen en ook 72u in isolatie plus medicatie krijgen. Nu is een ziekenhuiskamer niet meteen de meest fijne omgeving om in te vertoeven, maar we proberen er steeds het beste van te maken. En als het door de week is, dan is Damascus op de leefgroep van school, maar als er een weekend aan hangt of bijvoorbeeld vakantie, dan is Damascus er natuurlijk ook bij. Hij blijft dan in eerste instantie op de kamer, maar heeft ondertussen ontdekt dat er veel Pokémon te vangen zijn daar, dus hij gaat dan op wandel. Verder wordt hij ook opgevangen door anderen zodat hij niet constant in het ziekenhuis hoeft te vertoeven.

Nieuws

Lees ook een van onze andere berichten

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Lees meer
oahw

Een spannende schoolstart

Lees meer